Mitä vakuudettomien lainojen kilpailuttaminen tarkoittaa ja miksi se kannattaa?

Vakuudeton laina on laina, jonka hakeminen ei edellytä erillisten vakuuksien tai takaajien asettamista. Vakuudetonta lainaa kutsutaan myös kulutusluotoksi ja se kuvaakin hyvin vakuudettoman lainan käyttöä. Yleensä luottoa käytetään arjen kulutukseen tai erilaisten hankintojen tekemiseen. Vakuudeton laina sopii esimerkiksi veneen ostoon, kodin remontointiin tai vaikkapa isojen juhlien järjestämiseen.

Vakuudeton laina kannattaa aina kilpailuttaa, koska vain siten on mahdollista löytää edullisin lainatarjous. Kilpailuttamiseen erittäin loistava apuväline on Omalaina -vertailupalvelu, jossa pääsee vertailemaan jopa kymmenien pankkien ja rahoituslaitosten lainatarjouksia. Lainanvälittäjän avulla on helppo löytää edullisin tarjous ja saavuttaa jopa satojen eurojen säästö laina-aikana.

Tutustutaan tässä artikkelissa tarkemmin vakuudettomaan lainaan, kilpailuttamiseen ja siihen, miksi se kannattaa.

Vakuudeton laina käytetään yleensä arjen kulutukseen

Vakuudettomia lainoja käytetään yleensä arjen kulutukseen, kuten esimerkiksi auton hankintaan, remonttiin, tai matkustamiseen. Vakuudetonta lainaa voi hakea myös pienempien hankintojen tekemiseen kuten silloin, jos pesukone rikkoutuu tai puhelin putoaa kylpyammeeseen.

Vakuudettomien lainojen etuna on se, että niitä voi hakea helposti ja nopeasti verkossa. Lainanhakijan ei tarvitse antaa lainan takeeksi mitään vakuuksia, mikä nopeuttaa lainahakemuksen käsittelyä ja lainaprosessia. Vakuudetonta lainaa hakiessa lainaprosessi onnistuu alusta loppuun saakka netissä ja useimmiten päätöksen lainan myöntämisestä saa heti.

Vakuudetonta lainaa voi hakea myös yritystoimintaan

Vakuudettomia lainoja voidaan hakea yritystoimintaan, jos tarvitaan rahoitusta esimerkiksi yritystoiminnan aloittamiseen tai yrityksen laajentamiseen. Yrityslainat ovat usein lyhytaikaisempia kuin henkilökohtaiset lainat ja ne tulisikin pyrkiä maksamaan mahdollisimman nopeasti pois. Vakuudettoman lainan hakeminen yritystoimintaa varten vaatii yleensä enemmän dokumentteja ja taustatietoa kuin henkilökohtainen laina.

Yrityksen on esimerkiksi alkuvaiheessa todistettava, että sillä on mahdollisuuksia saada asiakkaita siten, että laina pystytään maksamaan takaisin. Suomalaiset ovatkin ottaneet ahkerasti myös yrityslainoja korkojen noususta huolimatta.

Vakuudettomien lainojen kilpailuttaminen

Vakuudetonta lainaa hakiessa kannattaa ensin kilpailuttamaa lainatarjoukset. Lainan kilpailuttaminen tarkoittaa sitä, että lainanottaja vertailee eri lainantarjoajien tarjouksia löytääkseen itselleen parhaan lainatarjouksen. Lainojen kilpailuttamisen tarkoituksena on saada mahdollisimman monta lainatarjousta, jotta pystyy valikoimaan niiden joukosta edullisimman.

On hyvä muistaa, että jokainen lainoja tarjoava toimija hinnoittelee palvelunsa itse. Siten sama hakija voi saada eri pankeilta hyvin erilaisia lainatarjouksia. Näiden koroissa ja kuluissa voi olla suuri ero, joka vuosien takaisinmaksun aikana kertautuu entisestään. Siten ensimmäiseen lainatarjoukseen tarttumalla voi päätyä maksamaan lainasta vuosien aikana jopa satoja euroja enemmän kuluja.

Vakuudettomien lainojen kustannukset

Vakuudettomien lainojen kustannukset koostuvat lainan nimelliskorosta ja kaikista lainan sivukuluista. Lainatilin avaamisesta voidaan veloittaa avausmaksu, jota maksetaan kuukausittain lainan lyhennyksen yhteydessä. Muita mahdollisia kuluja ovat esimerkiksi laskutuslisä ja tilinhoitomaksu. Erityisesti silloin, kun lainan pääoma on pienempi, voi sivukuluista kertyä huomattava summa lisää maksettavaa.

Lainasta maksetaan tietysti myös korkoa, joka myös vaikuttaa lainan kokonaiskustannusten suuruuteen. Jokaiselle hakijalle määritetään yksilöllinen lainakorko. Koron suuruus riippuu useista tekijöistä kuten lainanottajan taloudellisesta tilanteesta, lainasummasta ja -ajasta sekä lainantarjoajasta. Sama hakija voi myös saada eri pankeilta eri suuruisia korkotarjouksia.

Kilpailuttamalla vakuudettoman lainan voi säästää

Vakuudeton laina kannattaa aina kilpailuttaa, koska kilpailuttamalla voi saavuttaa huomattavaakin säästöä laina-aikana. Vakuudettomien lainojen kilpailuttaminen on nykyään helppoa ja nopeaa, ja se auttaa löytämään parhaan mahdollisen tarjouksen.

Kun kilpailutetaan vakuudetonta lainaa, kannattaa vertailla eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjouksia. Vertailemalla saa tietoa eri lainojen koroista, maksuajoista ja muista ehdoista. Kilpailuttamalla voi saada alhaisemman koron tai pienemmät sivukulut. Kaikkia tarjouksia kannattaa tarkastella huolellisesti ennen päätöksentekoa, jotta voi olla varma siitä, että lainan ehdot ovat edulliset.

Lainatarjouksia vertaillessa kannattaa katsoa erityisesti niissä ilmoitettuja todellisia vuosikorkoja. Tätä laskiessa on huomioitu lainan korkoprosentin lisäksi kaikki sen sisältämät sivukulut. Näin todellinen vuosikorko kertoo parhaiten lainan todellisista kokonaiskustannuksista ja sopii erityisen hyvin lainatarjousten vertailun apuvälineeksi

Lainanvälittäjä auttaa löytämään edullisimman tarjouksen

Vakuudettomia lainoja voi hakea suoraan pankista tai rahoitusyhtiöstä, mutta järkevintä on hakea lainaa lainanvälittäjän kautta. Lainanvälittäjää käytettäessä riittää, yhden hakemuksen täyttäminen, jonka lainanvälittäjä välittää hakijan puolesta jopa kymmenille pankeille ja rahoituslaitoksille. Lainanvälittäjän palveluista ei tarvitse maksaa, vaan ne ovat hakijalle täysin maksuttomia.

Hakemuksen lähettämisen jälkeen lainatarjouksia saa yleensä lähes välittömästi. Tarjouksia pääsee vertailemaan helposti keskenään, jolloin niiden joukosta on helppo löytää itselleen parhaiten sopiva tarjous. Yleensä paras tarjous on se, joka tulee lainan takaisinmaksun aikana kaikkein edullisimmaksi. Eri lainatarjousten ehtoja, kuten takaisinmaksuaikaa tai mahdollisuutta maksuvapaisiin kuukausiin, kannattaa myös vertailla.

Lainanvälittäjän palvelut eivät myöskään sido mihinkään ja mikäli yksikään tarjous ei miellytä, ei niitä ole pakko hyväksyä. Lainanvälittäjä tarjoaa kuitenkin nopean ja helppokäyttöisen työkalun lainavertailuun, joka kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Kilpailuttamalla lainat ja hyväksymällä ensimmäisen tarjouksen sijaan edullisimman, voi saavuttaa vuositasolla ison säästön. Parhaimmillaan summa nousee satoihin euroihin lainan takaisinmaksun aikana. Lainojen kilpailutus onkin siksi aina kannattavaa.

Kirjoittaja

Olen intohimoinen kodinlaite friikki. Kiinnostukseeni kuuluu erityisesti keittiön laitteet ja muu elektroniikka. Kirjoitan tätä blogia intohimolla ja käytän apunani freelancer-kirjoittajia, jotka ovat erikoistuneet elektroniikkalaitteisiin.

Scroll to Top