Miten aloittaa sijoittaminen kotona?

miten-aloittaa-sijoittaminen

Emme tarjoa yksilöllistä sijoitusneuvontaa, emmekä ole Finanssivalvonnan valvoma sijoituspalveluyritys*

Mitä on sijoittaminen

Useimpien ihmisten uskomukset sijoittamisesta ovat hyvin hauraita ja epäileviä. Tietysti on ihmisiä, jotka ovat erittäin intohimoisia sijoittamiseen. He eivät näe sijoittamista esoteerisena aiheena, vaan kenttänä, joka liittyy läheisesti heidän jokapäiväisessä elämässään havaittuun ihmiskäyttäytymiseen, kuten yritysten tarkkailu päivittäin.

Kaikille muille uskomukset sijoittamisesta tulevat kuitenkin passiivisen tiedon muodossa. Taipumus on yksinkertaisesti kerätä luettelo tavanomaisista saneluista. Investointiuskomukset muodostuvat pitkälti samalla tavalla kuin opiskelija valmistautuu kokeeseen. Jos sijoittamisen aihe olisi niin yksinkertainen kuin kolmannen luokan oikeinkirjoitus, tämä ei olisi ongelma.

Sijoittaminen on kuitenkin paljon monimutkaisempi aihe. Se ei tarkoita, että se olisi välttämättä vaikea aihe tai sitä olisi vaikeaa tehdä. Joillekin se on suhteellisen helppoa. Mutta se ei ole koskaan yksinkertaista. Sijoittaja ei voi analysoida suhteita fyysikon varmuudella ja tarkkuudella. Sijoittaja on huolissaan inhimillisistä ilmiöistä, jotka ovat välttämättä monimutkaisia ​​ilmiöitä.

Aiheen monimutkaisuus saa sen näyttämään niin vaikealta. Vaikka voit kehittää joukon ohjaavia periaatteita, on mahdotonta laatia sääntöjä, jotka johtaisivat parhaaseen toimintatapaan jokaisessa tapauksessa. On kuitenkin tapoja, joilla sijoittaminen on helppoa ja melko varmaa.

Jokainen sijoituspäätös vaatii hyvää harkintaa ja järkeviä perusteluja. Sinun on aloitettava oikeista periaatteista. Mutta periaatteet eivät yksin riitä. Sinulta ei kysytä, mikä laki on, vaan sinua kehotetaan soveltamaan lakia käsiteltävänä olevaan tapaukseen.

Tämä on paikka, jossa monet ihmiset alkavat tuntea olonsa huonoksi ja sekavaksi. Kun he ovat oppineet, että sijoittaminen ei ole vain tarkistuslistan ajamista, he eivät tiedä mistä aloittaa. Aloittaminen on kuitenkin sijoittamisen kannalta tärkeintä, koska ajalla on suuri merkitys sijoittamisessa.

Vastaus on aloittaa siitä, minkä tiedät parhaiten. Aloita vahvimmista uskomuksistasi. Alista ne rehelliseen tarkasteluun. Käytä niitä sitten ja vasta sitten käsillä olevaan tapaukseen.

Sisäisen arvon tapauksessa vaikein johtopäätös, jonka kanssa joudut painiskelemaan, on ajatus, että voit maksaa liian paljon hienosta yrityksestä, jota et koe niin arvokkaaksi. Joillekin tämä on suhteellisen yksinkertainen konflikti ratkaistavaksi. Jostain syystä he suosivat halpoja tavaroita laadukkaiden tuotteiden sijaan.

Toisille ristiriita luontaisen arvon ja suuriin yrityksiin sijoittamisen välillä on tuskallisen vaikea ratkaista. Mutta jos aiot koskaan luottaa arvioihisi, sinun on oltava valmis alistamaan sijoitususkomuksesi rehelliseen tarkasteluun. Sinun on oltava oma syyttäjäsi. Sinun on esitettävä todisteet väitöskirjaasi vastaan ja toimia järkevästi.

Jos et ole halukas tekemään niin, joudut kyseenalaistamaan sijoitususkomuksiasi joka kerta, kun suoritat markkinoita heikommin. Monet todistetut sijoitustekniikat ovat jääneet markkinoilta lyhyen ajan kuluessa. Toisinaan suorituskyvyn ero on ollut erittäin suuri. Riippumatta siitä, käytätkö sijoittamiseen ensisijaisesti laadullista vai ensisijaisesti määrällistä lähestymistapaa, tämä lyhytaikainen alituotto on väistämätöntä.

Se on vältettävissä siinä mielessä, että hyvä sijoittaja voi olla onnekas eikä kärsi alasvuosista noin kymmeneen vuoteen. Samoin on mahdollista päihittää indeksi vuodesta toiseen – jos olet onnekas. Mutta ei ole mahdollista omaksua strategiaa, joka takaa tällaisen paremman suorituskyvyn aina ja ilman paljoa töitä.

Paras mitä voit tehdä, on omaksua strategia, joka tarjoaa oikeat kertoimet, esimerkiksi rahastosijoittaminen. Tällaisen strategian mukaisesti toteutetut sijoitustoiminnan sarjat eivät takaa kaikissa tapauksissa suotuisia tuloksia, mutta niiden pitäisi tuottaa tyydyttäviä tuloksia pitkällä aikavälillä, mikä sopii suurimmalle osalle ihmisistä.

Ilmeisin esimerkki on monipuolistaminen. Vedonlyöntisarja erillisistä suuren todennäköisyyden tapahtumista on erinomainen idea. Hajautus useisiin eri omaisuusluokkiin ja satoihin arvopapereihin on jotain täysin erilaista. Vaikka erinomaisia ​​sijoitusmahdollisuuksia olisi satoja tai tuhansia, siitä ei seuraa, että sijoittajan pitäisi tehdä jokainen järkevä veto. Loppujen lopuksi jotkut näyttävät olevan järkevämpiä kuin toiset. Ei ole mitään järkeä ryhtyä useisiin vaikeisiin tehtäviin siinä toivossa, että saavutetaan tulos, joka voidaan tuottaa tekemällä muutama erittäin helppo tehtävä.

Monet sijoittajat eivät ole edes vaivautuneet pohtimaan hajauttamisen taustalla olevaa lähtökohtaa. He eivät todellakaan ole varmoja, miksi monipuolistaminen on toivottava strategia. He eivät tiedä, kuinka se minimoi riskiä tai missä vaiheessa lisäaseman lisäämisestä saatava hyöty jää merkityksettömäksi. Hajautus voi olla varovainen strategia. Mutta voit päättää sen vasta itse, kun olet harkinnut riskin vähentämisen edut ja selektiivisyyden vähentämisen haitat. Rahastosijoittaminen hajauttaa sijoituksia helposti, koska rahasto sijoittaa sijoittamat rahasi tiettyihin yrityksiin itsestään.

Jos minun pakotettaisiin viettämään elämäni vedonlyönnillä hevoskilpailuissa, olen melko varma, että löisin vetoa hyvin harvoista kilpailuista. Aina kun löisin vetoa kilpailusta, löisin vetoa useista eri hevosista.

Miksi? Koska tiedän enemmän ihmisistä kuin hevosista. Todennäköisyys, että muutamat hevoset muutamassa kilpailussa saavat liikaa suotuisaa huomiota, näyttää paljon suuremmalta kuin todennäköisyys, että voisin koskaan tehdä kohtuullisen tarkkoja arvioita siitä, mikä hevonen todennäköisimmin voittaa tietyn kilpailun. Tietenkin tekisin parhaiten tulosta, jos en löisi vetoa hevoskilpailuista ollenkaan.

miten-aloittaa-sijoittaminen

Treidaaminen vs sijoittaminen

Treidaajalla on perimmäisenä tavoitteena on käydä kauppaa kalliilla ja epävakailla osakkeilla NASDAQ- ja NYSE-markkinoilla vähintään 1 000 osakkeen välein ja hyötyä pienestä päivän sisäisestä hintaliikkeestä. Päiväkauppias voi tehdä useita kauppoja yhden päivän aikana pitäen osakkeita vain muutaman minuutin (tai tunnin). Treidaajat ovat lyhytaikaisia ​​hintakeinottelijoita. He eivät ole sijoittajia eivätkä uhkapelaajia.

Päiväkauppa ei ole sijoittamista. Päiväkauppiaan analyysin, jonkun osakkeen aikakehityksestä on melko lyhyt: yksi päivä. Heidän ainoana tarkoituksenaan on hyödyntää osakkeen päivän sisäisiä hintavaihteluita tai päivittäistä hintavaihtelua. Toisin kuin osakesijoittajat, päiväkauppiaat eivät tavoittele pitkän aikavälin arvonnousua.

Osakkeiden volatiliteetti on yleensä markkinoiden sääntö pikemminkin kuin poikkeus. Useimmat osakekurssit liikkuvat ylös tai alas minä tahansa päivänä useiden ulkoisten tekijöiden vuoksi. Vaikka markkinat ovat suhteellisen rauhalliset, osakkeet ovat aina epävakaita. Päiväkauppiaat pyrkivät tunnistamaan osakkeen, jolla on trendi, ja menevät sitten tämän trendin mukaan. ”Trendi on ystävä” on yleinen motto treidaajien keskuudessa. Treidaajat pyrkivät saamaan suhteellisen pienen osakeliikkeen, 1/8 tai enemmän kyseisestä osakkeesta. Jos päiväkauppiaat käyvät kauppaa suurella osakesarjalla (eli 1 000 osakkeella kauppaa kohden), päiväkauppiaat hyötyvät 125 euroa 1/8 hinnan liikkeestä. Päinvastoin, jos päiväkauppias hankki 1 000 osaketta ja kauppias oli väärässä, mikä myös tapahtuu, päiväkauppias menettää 125 euroa 1/8 hinnan liikkeestä. Volatiliteetti on kaksiteräinen miekka.

Kalliilla osakkeille, joilla käydään kauppaa vähintään 100 eurolla, 1/8 tai 12,5 sentin liike on niin pieni suhteellinen hinnanmuutos, että sitä tapahtuu jatkuvasti. Näin ollen päiväkaupankäyntimahdollisuuksia on runsaasti. Ei ole tavallista nähdä treidaajan tekevän monta, joskus jopa 100 kauppaa yhden päivän aikana. Toisaalta sijoittajan aikakehys on paljon pidempi. Sijoittajat etsivät paljon suurempaa hintamuutosta kuin 1/8 ansaitakseen halutun tuottoprosentin. Se vie aikaa, minkä takia sijoittaminen kannattaa aloittaa aikaisin.

Lyhyesti sanottuna treidaajat pyrkivät saamaan tuloa päivänsisäisestä hintojen epävakaudesta käymällä kauppaa osakkeilla usein, kun taas sijoittajat etsivät pääoman arvonnousua pitkällä aikavälillä.

Kuinka aloittaa sijoittaminen helposti

Nordnet

Nordnet on helppo ja luotettava vaihtoehto piensijoittajille, mutta myös kokeneemmat konkarit luottavat Nordnetin palveluihin. Nordnetin käyttäminen on helppoa ja osake- ja rahastosalkun avaaminen Nordnettiin onnistuu parissa minuutissa verkkopankkitunnuksien avulla. Nordnetissa kulut ovat muihin sijoitus paikkoihin verrattuna pienet ja maltilliset.

Nordnet sopii kaikinlaisille sijoittajille. Ei ole väliä oletko opiskelija, kotiäiti tai töissä kävijä Nordnet on oikea valinta sijoittamisen kannalta.

Rahastoon sijoittaminen

Rahastoissa varat sijoitetaan korko- ja osakemarkkinoille, joten pidemmällä aikavälillä niiden tuotto-odotus on parempi kuin pankkitilillä. Eri rahastojen tuotto-odotusten laskeminen käy helposti rahastosäästämisen laskurilla. Voit vertailla tuottolaskurin avulla eri sijoitussummien tuotto-odotuksia ja löytää omaan tilanteeseesi ja tavoitteisiisi sopivimmat rahastosijoittamisen muodot.

Helppo tapa saada raha poikimaan, on siirtää säännöllisesti tietty summa rahastoon, mikä voi olla mikä summa tahansa. Moni aloittaa rahastosijoittamisen helpoilla säästäjän rahastoilla. Nordnetiltä löydät laajan valikoiman myös muita rahastoja, kuten osakerahastoja, indeksirahastoja sekä vastuullisen sijoittamisen rahastoja. Nordnet tarjoaa myös sen niin sanottuja super rahastoja, joissa ei ole kuluja ollenkaan.

treidaaminen

Paljonko rahastoihin kannattaa sijoittaa?

Rahastosijoittaminen on miltei aina kannattavampaa kuin rahan seisottaminen pankkitalletuksena, sillä inflaatio syö talletusten arvoa vuosi vuodelta, mikä ei ole hyvä asia rahojesi kannalta. Koska rahastoja ei kuitenkaan suojele niin sanottu talletussuoja, kannattaa osa säästöistä yhä pitää säästötilillä pahan päivän varalle. Sijoittaminen ei ole siis koskaan varmaa.  Jos harrastat myös osakesijoittamista, rahastot voivat tarjota tasapainottavan ja turvallisen lisän riskialttiiden pörssiosakkeiden rinnalle. Siis myös osakesijoittajan kannattaa harkita vaikkapa muutaman kymmenen prosentin osuuden sijoittamista vakaisiin rahastoihin, takaamaan tasaisen tulon lähteen.

Parhaat sijoittamis kirjat

Sijoittajaksi 7 päivässä

miten-sijoittaa

Kirja esittää 7 päivän ohjelman, jonka suoritettuaan lukija on valmis ostamaan ensimmäisen osakkeensa tai rahastonsa. Hän tuntee sijoittamisen tyylejä ja tietää tärkeimmät sijoittamisen periaatteet. Mukana oikeiden ihmisten ”näin minä sen tein” -tarinoita sekä vinkki- ja tsekkilistoja. Kaikki turha on karsittu pois, jotta lukija pääsisi äkkiä vauhtiin.

Merja Mähkä on yksityissijoittaja, sijoitusbloggaaja ja yrittäjä, Unna Lehtipuu yksityissijoittaja, talousvalmentaja ja toimitusjohtaja.

Miten sijoitan pörssiosakkeisiin

kuinka-sijoittaa

Kaikkien aikojen eniten myyty suomalainen sijoitusopas, Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiinon uudistunut vuonna 2020. Kirja antaa lukijalle selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla kokonaiskuvan sijoittamisesta pörssiosakkeisiin: miten sijoituskohteet kannattaa valita ja mihin sijoittajan tulee kiinnittää huomiota pyrkiessään todella ansaitsemaan pörssiosakkeilla. Kirjassa on kolme kokonaan uutta lukua. Ainakin kannattaa lukea ”Haluatko vaurastua vähäisellä ajankäytöllä?” Se nimittäin onnistuu! Entä onko nyt oikea aika ostaa, omistaa vai myydä osakkeet? Tuottoa varoilleen hakevan on hyödyllistä lukea ”Onko nyt oikea aika ostaa, omistaa vai myydä osakkeet?” Opit lukemaan oikein markkinaviestejä, jotka kehottavat harkitsemaan osakkeiden myyntiä. Tästä kertoo luku ”Uutiset ja kurssikehitys – piensijoittajan sudenkuoppa.”

Aikaisempien painosten suosittu luku koski Maratontaulukkoa eli sitä, miten eri pörssiyhtiöt ovat menestyneet pitkällä aikavälillä. Taulukossa oli osakkeiden arvonnousu ilman osinkojen vaikutusta. Nyt kirjan uudistetussa painoksessa osinkojen vaikutus on mukana. Kirjan tuttu päätösluku tarjoaa tervettä järkeä, päivitettynä totta kai: ”Sata ikivihreää pörssivihjettä”.

Kirjoittaja

Olen intohimoinen kodinlaite friikki. Kiinnostukseeni kuuluu erityisesti keittiön laitteet ja muu elektroniikka. Kirjoitan tätä blogia intohimolla ja käytän apunani freelancer-kirjoittajia, jotka ovat erikoistuneet elektroniikkalaitteisiin.

Scroll to Top