Polttopuiden pilkkominen voi olla erityisen työlästä, mutta jonkun on sekin työ tehtävä. Klapikone on paras tapa pilkkoa puita nopeasti ja tehokkaasti polttopuiksi ilman suurempia fyysisiä ponnistuksia. Se kannattaa hankkia varsinkin silloin, kun tarkoituksena on tehdä paljon klapeja.
Sisällysluettelo
Täydellisen klapikoneen etsiminen voi olla vaikeaa, koska halkomakoneita on tarjolla runsaasti niin ammattilaiskäyttöön, kuin myös kotikäyttöön. Sen vuoksi tämä artikkeli vertaa parhaimmat halkomakoneet klapien pilkkomiseen. Vertailun kriteereinä on käytetty laitteiden nopeutta, hintaa ja pilkkomistehoa. Näin ollaan saatu varmistettua, että juuri se paras klapikone löytyy.
Klapikoneen hankkiminen on usein kannattavaa, koska sen avulla säästää aikaa ja rahaa. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna on usein kannattavampaa pilkkoa omat puut klapikoneen avulla, kuin ostaa ne valmiiksi pilkottuina. Samalla säästää myös omaa aikaa ja voimia, kun kone pilkkoo puut tehokkaasti ja nopeasti puolestasi.
Halkomakone on myös hyvin tarkka pilkkomaan, jonka vuoksi sillä saa juuri optimaalisen kokoisia klapeja poltettavaksi. Oikealla tavalla pilkotut polttopuut palavat paremmin, koska ne ovat kuivempia ja siten tuottavat enemmän lämpöä, kuin huonosti pilkotut märät puut.
1. Fornorth Klapikone 7T
Tämän vertailun paras klapikone on ehdottomasti Fornorthin valmistama 7T -klapikone. Voimakas ja vankkarakenteinen klapikone pilkkoo puut kahdessa sekunnissa. Hyvä klapikone kotiin.
2. Fornorth Klapikone Pro 8T
Jos tarkoituksena on pilkkoa hieman isompia halkoja on Fornorth Pro 8T klapikone erinomainen valinta sitä varten. Halon suurin pituus saa olla laitteen kanssa huimat 52 senttimetriä.
3. Scheppach HL760LS, 7T klapikone
Scheppachin valmistama HL760LS 7T klapikone on hyvä klapikone, jos haluaa laadukkaan halkomakoneen edullisesti. Laite on loistava valinta ensimmäiseksi klapikoneeksi jo pelkästään sen alhaisen hinnan vuoksi.
Millä voimanlähteellä klapikone kannattaa valita?
Moni klapikoneista kiinnostunut pohtii kannattaako halkomakoneeseen valita sähkö- vai polttomoottori. Suurin ero polttomoottorilla varustetun ja sähköllä toimivan klapikoneen välillä on niiden käyttöalue. Sähkömoottorilla varustettua klapikonetta voi käyttää hyvin esimerkiksi vajassa, mökin pihalla, autotallissa tai muussa paikassa johon on saatavilla sähköä. Puolestaan polttomoottorikoneen voi ottaa käytännössä mihin tahansa, mutta sen polttomoottorin vuoksi se ei ole paras mahdollinen vaihtoehto sisäkäyttöön.
Sähkömoottorilla varustetut halkomakoneet ovat usein kätevämpiä kuin polttomoottoriset. Nykyään on olemassa sähkömoottorilla toimivia pikahalkomakoneita, joiden avulla puut saa pilkottua haloiksi vain kahdessa sekunnissa. Tällaisia pikahalkomakoneita ovat esimerkiksi vertailussa mainitut Fornorth 7T ja Fornorth Pro 8T -klapikoneet. Näissä ns. kineettisissä halkomakoneissa on voimalähteenä aina moderni sähkömoottori, jonka ansiosta halkojen pilkkominen onnistuu todella nopeasti.
Mikä on paras klapikone?
Paras klapikone testiemme mukaan on Fortnorth 7T, jolla tulos oli kaikkein paras. Tämä klapikone halkaisi isoimmatkin puut ongelmitta.
Kätevällä Fornorth 7T:lla onnistuu jopa 52 senttimetriä pitkien halkojen pilkkominen nopeasti.
1. Fornorth Klapikone 7T
(Kaikkein paras)
Tämän vertailun paras klapikone on ehdottomasti Fornorthin valmistama 7T -klapikone. Voimakas ja vankkarakenteinen klapikone pilkkoo puut kahdessa sekunnissa ja siten säästää paljon vaivaa siihen verrattuna, että puut pilkkoisi hengästyneenä kirveen kanssa itse. Klapikoneen käyttö on myös paljon turvallisempaa kuin perinteisen kirveen, koska kirves voi osua vahingossa kesken pilkkomistyön esimerkiksi jalkaan aiheuttaen pahaa jälkeä.
Fornorth 7T klapikone tuottaa noin seitsemän tonnia työntövoimaa, jonka ansiosta sillä pilkkoo helposti ja nopeasti kovemmankin puun. Paras klapikone on valmistettu vahvistetusta teräksestä ja hyvin laadukkaista muoviosista, jonka vuoksi se on erittäin pitkäikäinen ja kestää vuosikausia rankkaa käyttöä. Koneen moottori tuottaa 2000-watin tehon, jonka ansiosta puiden pilkkominen onnistuu mutkitta.
Kätevällä Fornorth 7T:lla onnistuu jopa 52 senttimetriä pitkien halkojen pilkkominen nopeasti. Halkojen suurin halkaisija puolestaan saa olla 30 senttimetriä, joten ainakaan halkojen koosta ei klapien pilkkomisen tulisi jäädä kiinni. Laitteella on 63 kilogrammaa painoa ja se on helposti liikuteltavissa pohjaan kiinnitettyjen pyörien ansiosta. Kokonaisuudessaan Fornorth 7T on paras klapikone, jolla klapien pilkkominen onnistuu nopeasti, turvallisesti ja helposti.
2. Fornorth Klapikone Pro 8T
(Hyvä vaihtoehto)
Jos tarkoituksena on pilkkoa hieman isompia halkoja on Fornorth Pro 8T klapikone erinomainen valinta sitä varten. Halon suurin pituus saa olla laitteen kanssa huimat 52 senttimetriä. Puolestaan halkaisijan koko voi olla jopa massiiviset 35 senttimetriä, jonka pitäisi riittää helposti lähes jokaisen metsästä löytyvän puun pilkkomiseen.
Fornorth Pro 8T klapikoneesta löytyy tehokas kaksiosainen vauhtipyörä, joka mahdollistaa polttopuiden tekemisen todella nopeasti. Vauhtipyörä pyörii noin 400 kierrosta minuutissa, jonka ansiosta klapien teko onnistuu mutkitta. Moottorista löytyy 2000-wattia tai kaksi kilowattia tehoa, jonka ansiosta klapien halkaisuaika on vain kaksi sekuntia. Voimaa tästä puuhalkomakoneesta löytyy noin kahdeksan tonnia, jonka ansiosta jopa metsän kovimmat puut pilkkoutuvat mutkitta.
Koneen runko on hyvin laadukas Fornorthin muiden vastaavien laitteiden tapaan. Kone on valmistettu erittäin vahvasta teräksestä ja ensiluokkaisista muoviosista, jotka tekevät halkomakoneesta todella pitkäikäisen ja kestävän. Hyvä klapikone on myös ulkoa näyttävän näköinen. Koneessa on hieno mustasta ja oranssista koostuva väritys, jonka ansiosta klapikone ei maastoudu metsän vihreään värimaailmaan. Kiteytettynä Fornorth Pro 8T on hyvä klapikone, jolla voi pilkkoa vaivattomasti isompiakin halkoja nopeasti ja tehokkaasti.
3. Scheppach HL760LS, 7T klapikone
(Edullinen)
Scheppach on tunnettu maailmanlaajuinen puutarhakoneiden ja -työkalujen valmistaja, joka valmistaa tuotteita laatu edellä. Scheppachin valmistama HL760LS 7T klapikone on hyvä klapikone, jos haluaa laadukkaan halkomakoneen edullisesti. Laite on loistava valinta ensimmäiseksi klapikoneeksi jo pelkästään sen alhaisen hinnan vuoksi.
Scheppach HL760LS 7T klapikone tarjoaa huiman 2200-watin tai 2,2 kilowatin tehon. Laite tuottaa noin seitsemän tonnia nostovoimaa, jonka avulla puut pilkkoutuvat kätevästi. Halon halkaisija saa olla laitteen kanssa 5,5- ja 25 senttimetrin välissä, jonka vuoksi se soveltuu loistavasti pienempien puiden pilkkomiseen. Pituutta puilla voi kuitenkin olla runsaat 52 senttimetriä, jonka vuoksi isojen puiden pilkkomisesta tulee nopeampaa. Klapikone pilkkoo puita noin kolme senttimetriä sekunnissa, joka vastaa karkeasti noin 100 puuta tunnissa.
Hyvä klapikone painaa vain 59 kiloa ja sen pyörien ansiosta sitä on helppo siirtää paikasta toiseen. Halkomakoneen runko on valmistettu metallista, jonka vuoksi laite on hyvin kestävä ja pitkäikäinen. Laite on myös hyvin ergonominen sen laadukkaan jalustan ansiosta. Kokonaisuudessaan Scheppach HL760LS 7T halkomakone on hyvä klapikone, jos haluat pilkkoa puita edullisesti ja nopeasti.
Paljonko hyvä klapikone tarvitsee voimaa?
Klapikoneiden työntovoima ilmoitetaan tonneissa ja se on tyypillisesti hieman konemallista riippuen noin seitsemän tonnia. Kotikäyttöön varustetut halkomakoneet ovat usein enintään kymmenen tonnin voimaluokkaan kuuluvia, mutta ammattilaisille tarkoitetuista halkomakoneista löytyy jopa parhaillaan yli 25 tonnin työntovoima.
Luonnollisesti ammattilaisille tarkoitetut klapikoneet on tehty erittäin isojen puiden halkomiseen, jonka vuoksi niiden tuottamaa työntövoimaa ei tarvitse, jos tarkoituksena on omien klapipuiden pilkkominen.
Vastaus kysymykseen on yksinkertainen, koska pääosin työntövoiman tarve riippuu muutamasta eri kriteeristä. Ensimmäinen ja tärkein kriteeri on puiden pituus. Usein laitteiden valmistajat ilmoittavat, kuinka isoja puita niihin saa asettaa, joten kannattaa varmistaa, että puut ovat varmasti valmistajan ohjeiden mukaisia.
Toinen asia, joka vaikuttaa halkomakoneen tehoon on puiden tuoreus ja kosteus. Usein juuri hetki sitten kaadettujen ja kosteiden puiden halkominen vaatii enemmän työntövoimaa, kuin kuivuneiden. Vielä kolmas kriteeri, joka vaikuttaa koneen vaatimaan työntövoimaan on puiden halkaisija. Onneksi valmistajat ilmoittavat puiden maksimihalkaisijan, jolloin käyttäjän vastuulle jää enää puiden halkaisijoiden suuruudesta huolehtiminen.
Miten klapikone toimii?
Moni usein miettii, miten klapikone oikeastaan edes toimii ja mihin sen työntövoima kohdistuu. Tiivistetysti sanottuna puunhalkaisukone toimii siten, että se työntää puun kohti kiilaa, jolloin siihen kohdistuu todella kova voima ja puu halkeaa sen voiman ansiosta klapeiksi.
Käytännössä halkomakone tekee perinteisen kirveen työn tehokkaammin, eikä se vaadi käyttäjältään läheskään yhtä paljon fyysistä voimaa. Usein ensimmäisen halkomakoneen ostajat pohtivat, paljonko paras klapikone tarvitsee voimaa, jotta sillä voi pilkkoa esimerkiksi eri puulajeja.
Kirjoittaja
Olen intohimoinen kodinlaite friikki. Kiinnostukseeni kuuluu erityisesti keittiön laitteet ja muu elektroniikka. Kirjoitan tätä blogia intohimolla ja käytän apunani freelancer-kirjoittajia, jotka ovat erikoistuneet elektroniikkalaitteisiin.