Paras leipäkone – Selvitä parhaat

paras-leipäkone

Mikään ei ole yhtä herkullista kuin tuore vastaleivottu leipä, etenkin aikaisessa aamiaispöydässä. Moni haluaa nauttia tuoretta leipää päivittäin, kuitenkin mahdollisimman pienellä vaivalla. Entä jos voisit vain laittaa ainekset koneeseen, ja tuore herkullinen leipä valmistuisikin täysin itse ilman vaivaa? Onneksi leipäkoneen ansiosta tämä on mahdollista!

Leipäkone valmistaa leivän alusta asti täysin automaattisesti; sinun tulee lisätä koneeseen vain ainekset kuten jauhot, vesi, hiiva sekä suola ja odottaa leivän valmistumista. Leivän valmistumisen aikana pääset tekemään muita asioita, kuten keskittymään esimerkiksi työntekoon, kotitöihin tai rentoutumiseen. Useimmat leipäkoneet sisältävät myös ajastimen, joten kone voidaan asettaa valmistamaan leipä valmiiksi heti herättyäsi. 

Mikäli leipäkoneen hankinta kiinnostaa, tarjoaa alla oleva artikkelimme laajan tietoiskun parhaista leipäkoneista ja niiden ominaisuuksista. 

paras-leipäkone

1. Princess Leipäkone

Princess Leipäkoneella valmistat helposti ja nopeasti lukuisia eri leipävaihtoehtoja. Princess -leipäkone sisältää yhteensä 15 esiasennettua ohjelmaa, joilla taiot helposti mitä herkullisempia leipävaihtoehtoja. 

paras-leipäkone

2. OBH Nordic Inox 6544

OBH Nordican täysin automaattinen Inox 6544 -leipäkone valmistaa herkullista leipää jopa 12 eri ohjelman ansiosta. Leipäkoneessa on 13 tunnin esiajastin. Tämä on laadukas leipäkone.

paras-leipäkone

3. Princess leivontakone

Princess Leivontakoneella valmistat jopa 19 eri leipää sen esiasetettujen ohjelmien ansiosta. Leipäkoneen LCD -näyttö helpottaa koneen käyttöä, sekä eri ohjelmien valitsemista. Tämä on edullinen leipäkone, joka sopii kaikille!

Millainen on hyvä leipäkone?

Hyvä leipäkone on paitsi helppo käyttää, myös tarpeeksi laaja toiminnoiltaan ja ominaisuuksiltaan. Yhtä täydellistä leipäkonetta ei ole olemassa, sillä jokaisen tarpeet eroavat huomattavasti toisistaan. Toinen saattaa haluta mahdollisimman suuren taikinan tekevän leipäkoneen, toinen puolestaan mahdollisimman helppokäyttöisen ja yksinkertaisen; tärkeintä leipäkoneen ostamisessa on kuitenkin arvioida omia leivonta- ja ruokatottumuksiasi ennen ostopäätöksen tekoa. 

Leipäkoneiden ominaisuuksia

Leipäkoneissa on nykyään paljon erilaisia ominaisuuksia, kuten digitaalinen näyttö, ajastin, erilaisia ohjelmia eri leipätyypeille sekä paljon muuta. Leipäkonetta valitessa tuleekin siis miettiä, millaisia ominaisuuksia tarvitsee itse leipäkonetta käyttäessä. Esimerkiksi ajastimen avulla leipä saadaan valmiiksi heti aamuksi, ja erilaisten leipäohjelmien avulla valmistuu niin ranskalainen, kuin myös täysjyväleipä.

Niillä voi valmistaa muutakin kuin leipää

Nimestään huolimatta useimmilla leipäkoneilla valmistat leivän lisäksi myös esimerkiksi pasta- tai pitsataikinan, sekä erilaisia hilloja. Leipäkoneet, jotka sisältävät paljon erilaisia ohjelmia sisältävätkin usein myös ohjelman muiden taikinoiden valmistukseen ja kohottamiseen. Leipäkone onkin siis täydellinen apuri monen eri lisukkeen, ruuan ja naposteltavan valmistamiseen kotona. 

 

Parhaat leipäkoneet

1. Princess Leipäkone

(Kaikkein paras)

paras-leipäkonePrincess Leipäkoneella valmistat helposti ja nopeasti lukuisia eri leipävaihtoehtoja. Princess -leipäkone sisältää yhteensä 15 esiasennettua ohjelmaa, joilla taiot helposti mitä herkullisempia leipävaihtoehtoja. 

Leipäkoneen nonstick -pinnoite ehkäisee leipää tarttumasta kiinni, ja takaa näin helpon valmistuksen ja kauniin paistopinnan leivälle ilman pelkoa tarttumisesta kulhon reunoille. 

Täysin automaattinen leipäkone pitää lämmön jopa tunnin ajan, joten aamuksi valmistettu leipä pysyy lämpimänä koko aamun ajan. 

2. OBH Nordic Inox 6544

(Laadukkain)

paras-leipäkoneOBH Nordican täysin automaattinen Inox 6544 -leipäkone valmistaa herkullista leipää jopa 12 eri ohjelman ansiosta. Leipäkoneessa on 13 tunnin esiajastin, joten leivän voi asettaa valmistuvaksi tuoreena aamupalapöytään. 

OBH Nordica Inox 6544 soveltuu etenkin suurempien leipien tekoon, sillä kahdella eri ohjelmalla luot sekä 750 g että jopa 900 g kokoisen leivän. 

3. Princess leivontakone

(Paras hinta)

paras-leipäkonePrincess Leivontakoneella valmistat jopa 19 eri leipää sen esiasetettujen ohjelmien ansiosta. Leipäkoneen LCD -näyttö helpottaa koneen käyttöä, sekä eri ohjelmien valitsemista. Laitteen helppokäyttöisyyden ja 19 esiasetetun ohjelman ansiosta se soveltuu kaikkiin leivontatarpeisiin, kuten myös herkullisen tuoreen leivän valmistamiseen.  

Miten valita paras leipäkone ja mitä ottaa huomioon

Kuten minkä tahansa keittiökoneen ostaminen, myös parhaan leipäkoneen löytäminen vaatii huolellista harkintaa ja asioihin perehtymistä. Sinun tulee esimerkiksi pohtia tarvittavia ohjelmia, leipien kokoa sekä kotisi säilytystiloja uutta leipäkonetta varten. 

Mikäli et vielä tiedä kuinka valita juuri teidän perheeseenne sopivaa leipäkonetta, alla olevat vinkit voivat helpottaa päätöksen tekoa. 

Kapasiteetti

Leipäkoneen tarvittava kapasiteetti ja sen leipoma leivän koko riippuu perheesi säännöllisesti kuluttamasta leipämäärästä. Useimmat mallit leipovat hieman alle 1 kg kokoisia leipiä, jotka riittävät kuitenkin hyvin myös suuremmalle perheelle. Mikäli perheessänne kuitenkin kulutetaan leipää runsaasti, on hyvä miettiä myös yli 1 kg leipiä leipovia leipäkoneita. Suurella leipäkoneella on kuitenkin aina mahdollista valmistaa hieman pienempiä leipiä, kun taas todella pienellä leipäkoneella et pysty valmistamaan suurempia leipiä niin halutessasi.

Leipäkoneen vuoka

Leipäkoneen sisällä on leivinvuoka, johon leivän aineet sekoitetaan ja jossa leipäkone lopulta myös paistaa leivän. Ennen ostopäätöstä on hyvä tarkistaa, onko leivinvuoka esimerkiksi irrotettavissa helppoa puhdistusta varten. Mikäli leivinvuoka ei ole irrotettavissa, voi puhdistus olla muita koneita haastavampaa. Useissa malleissa leivinvuoka on päällystetty myös nonstick -materiaalilla, joka estää taikinan kiinni jäämisen, helpottaen näin siivousta sekä leivän paistumista. Leipäkonetta valitessa tulisikin siis kiinnittää huomiota myös siihen, onko leipäkoneen vuoka päällystetty nonstick -materiaalilla.

Ajastin

Leipäkonetta valitessa on hyvä valita malli, jossa on sisäänrakennettu ajastin. Ajastimen avulla leipä on mahdollista ajastaa valmistuvaksi esimerkiksi suoraan aamupalapöytään, jolloin tarjolla on aina vasta leivottua ja tuoretta leipää.

Leivän ruskistaminen

Tämän lisäominaisuuden ansiosta voidaan hallita leivän kuoren ruskistumista ja paistoastetta. Ruskistumisasteina on usein valittavana tavallinen, keskitaso sekä tumma.

Eri leipävaihtoehdot

Haluatko leipoa erilaisia leipiä, kuten esimerkiksi gluteenitonta leipää, täysjyväleipää, pizzataikinaa, ranskalaista leipää tai vaikkapa pizzataikinaa? Tällöin on hyvä valita leipäkone, josta löytyy runsaasti erilaisia toimintoja ja leipävaihtoehtoja leipien leivontaan. Eri ohjelmat esimerkiksi vaivaavat ja paistavat leivät niille optimaalisimmalla tavalla, jolloin valmiina on aina herkullista ja täydellisesti onnistunutta leipää. Mikäli aiot leipoa leipäkoneella gluteenitonta leipää, tarkista ennen ostoa löytyykö leipäkoneesta ohjelmaa gluteenittoman leivän varalle. Mikäli leipäkoneessa ei ole mainittu gluteenittomasta ohjelmasta, saattaa gluteenittoman leivän tekeminen hankaloitua tai jopa epäonnistua.

Hinta

Leipäkoneita on markkinoilla hyvin laajassa hintahaarukassa, joista osa maksaa alle 50 euroa ja osa jopa yli 200 euroa. Usein kalliimpi kone ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita parempaa suorituskykyä tai parempaa leipää, vaan laite saattaa sisältää esimerkiksi ylimääräisiä ominaisuuksia, kuten automaattisen siemen- ja pähkinäannostelijan. Leipäkoneen valinnassa kannattaa kuitenkin valita sellainen laite, joka vastaa omia ja perheen tarpeita; ei siis kannata maksaa turhaa ylimääräisistä ominaisuuksista, joita et todennäköisesti kuitenkaan koskaan käytä.

Terät ja niiden määrä

Leipäkoneiden vuoan pohjalla sijaitsee terä, joka sekoittaa ja vaivaa taikinan valmiiksi ennen paistamista. Useimmissa koneissa teriä on vain yksi, mutta joissain malleissa teriä voi olla kaksikin. Usein kaksiteräinen leipäkone sekoittaa taikinan tehokkaammin, eikä jätä jauhoja tai sekoittamatonta taikinaa vuoan reunoille. Kannattaa siis ensisijaisesti etsiä leipäkonetta kahdella terällä, joskin myös yhdellä terällä varustetut leipäkoneet ajavat asiansa loistavasti.

Leipäkoneen koko

Mikäli ajattelit käyttää leipäkonetta lähes päivittäin, haluat todennäköisesti myös säilyttää sen käden ulottuvilla helppokäyttöisyyttä ajatellen. Leipäkoneet ovat usein kuitenkin usein suuria ja raskaita, joten varmista siis, että sinulla on tilaa missä säilyttää sitä. Mikäli säilytystilaa on rajallisesti, voit katsella myös pienempiä ja kevyempiä leipäkoneita, jotka on suunniteltu etenkin pienempään keittiöön ja pienempään leivän kulutukseen.

Yllä mainittujen asioiden lisäksi leipäkoneissa on usein myös muita lisäominaisuuksia, kuten katseluikkuna, merkkivalot, LCD- näyttö, pidä lämpimänä -toiminto sekä leipäkoneen mukana tulevat mittakupit sekä reseptikirjat. Nämä lisäominaisuudet ja varusteet usein helpottavat leipäkoneen käyttöä, mutta saattavat myös samalla lisätä leipäkoneen hintaa. 

Yhteenveto

Mikäli olet ostamassa ensimmäistä leipäkonettasi ja haluat parhaan, valitse mahdollisimman helposti käytettävä ja aloittelijaystävällinen vaihtoehto. Vertaile esimerkiksi verkossa eri leipäkonevalmistajien vaihtoehtoja ja niiden sopimista omaan budjettiisi, jotta löydät parhaan leipäkoneen sinun tarpeisiin.

Kirjoittaja

Olen intohimoinen kodinlaite friikki. Kiinnostukseeni kuuluu erityisesti keittiön laitteet ja muu elektroniikka. Kirjoitan tätä blogia intohimolla ja käytän apunani freelancer-kirjoittajia, jotka ovat erikoistuneet elektroniikkalaitteisiin.

Scroll to Top