Paras paistinpannu vertailu (2023)

paras-paistinpannu

Paistinpannu on ehkä keittiön tärkein ja tehokkain ruuanlaittoväline. Paistinpannu on myös erittäin monipuolinen. Sillä voi paistaa kasviksia tai tehdä jopa keittoja tarpeen vaatiessa! Paistinpannuja löytyykin markkinoilta nykyään useita erilaisia malleja ja eri tarkoituksiin. Mikäli haluat tai mietit paistinpannun ostamista olet tullu oikeaan paikkaan.

Olemme testanneet ja vertailleet markkinoiden suosituimmat paistinpannut ottamalla huomioon monia eri ominaisuuksia, kuten hinta, koko ja paisto tuloksen. Olemme myös pitäneet mielessä hinta-laatusuhteen.

paistinpannu

1. Scanpan Pro IQ -paistinpannu

Paras paistinpannu suurimmalle osalle käyttäjistä. Laadukas ja helppo käyttöinen.

paistinpannu

2. Le Creuset Paistinpannu

Myös erittäin laadukas ja tehokas paistinpannu. Paistinpannussa on musta emaloitu sisus joka on ideaalinen paistamiseen korkeilla lämpötiloilla. Valurauta on materiaalina lyömätön ja jakaa lämmön tasaisesti. 

paistinpannu

3. Tefal Access Steam

Edullinen paistinpannu peruskäyttöön. Ei niin hyvä paistopinta, mutta tekee tehtävänsä. Jos haluat edullisen version suosittelemme tätä.

Paistinpannun valitseminen

Paistinpannut ovat jokaisen suomalaiskodin perusvaruste. Niillä kokataan niin perusruokia, kuten munakkaat ja jauhelihan paisto, kuin jälkiruokiakin lätyistä makeisiin kastikkeisiin. Kovan kysynnän takia, markkinoille tulee jatkuvasti uusia ja parempia paistinpannuja. Laajasta valikoimasta voi tuntua hankalalta löytää itselle sopivaa kasaria. 

Tästä artikkelista löydät vinkkejä uuden paistinpannun hankintaan. Jos et ole aivan varma, millainen pannu sopisi parhaiten sinun keittiöösi ja kokkaustaidoillesi, paistinpannun valintaopas on hyvä paikka aloittaa. Käy läpi jokainen kohta ja olet valmis keittiökaupoille.

Kun valitset itsellesi parhaan paistinpannun kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota näihin ominaisuuksiin: materiaali, pannun koko, paksuus, hinta ja muiden käyttäjien kokemukset ja arvostelut. 

paistinpannu-valintaopas

Mikä on paras paistinpannu?

Paras paistinpannu testiemme mukaan on Scanpan Pro IQ -paistinpannu, jolla paisto tulos oli kaikkein paras. Tämä pannu kestää myös 260-asteista uunia, mikä mahdollistaa monenlaisten ruokien tekemisen.

Paistinpannussa on myös tehokas tarttumaton pinnoite, joka auttaa ruuanlaitoissa erittäin paljon. Pannun kahvan ergonominen muotoilu tekee myös sen käyttämisestä mukavaa.

1. Scanpan Pro IQ -paistinpannu

(Kaikkein paras)

paistinpannuPaistinpannu, jota voi käyttää kaikilla lämmönlähteillä, myös induktiolla. Pannu kestää myös jopa 260-asteista uunia, joten sitä voidaan käyttää moneen tarkoitukseen. Se myös perustuu uusimpaan tekniikkaan, joka takaa maksimikestävyyden ja helppokäyttöisyyden. 

Paistinpannu kuuluu uuteen Pro IQ -sarjaan. Siinä on keskitytty kestävään kehitykseen ja huippulaatuun, jotka näkyvät myös tässä pannussa. Tehokas tarttumaton pinta helpottaa pannun puhdistamista käytön jälkeen, ja ergonominen muotoilu tekee käsittelystä erittäin miellyttävää. 

  • Kaikille lämmönlähteille
  • Kestää jopa 260-asteista uunia
  • Erinomainen kestävyys
  • Ergonominen muotoilu

2. Le Creuset Paistinpannu puukahvalla

(Laadukkain)

paistinpannuLe Creusetin musta paistinpannu valuraudasta, halkaisijaltaan 28 cm. Pannun puukahvan ansiosta sinun ei tarvitse huolehtiä käsien palamisesta pannua nostellessa. Puukahva ei ole konepesun tai uuninkestävä. 

Paistinpannussa on musta emaloitu sisus joka on ideaalinen paistamiseen korkeilla lämpötiloilla. Valurauta on materiaalina lyömätön ja jakaa lämmön tasaisesti. Pannun voi nostaa suoraan liedeltä pöydälle, ruoka pysyy lämpimänä pitkään. Ajattomasti muotoiltu laadukas pannu on saatavilla eri koko- ja värivaihtoehdoissa. Pannu sopii kaikille keittotasoille.

VäriMusta
MateriaaliValurauta
Uuninkestävä Ei
InduktioKyllä 
Non-stick EI
Leveys/halkaisija28 cm

3. Fiskars All Steel -paistinpannu

(Edullinen)

paistinpannuTee herkullisia ruokia tällä Fiskarsin paistinpannulla, joka on valmistettu erittäin kestävästä ruostumattomasta teräksestä. Se on helppohoitoinen ja konepesun kestävä. Ceratec-pinnoite takaa täydellisen paistamisen ja paremman paistopinnan. Pannussa on 3-kerroksinen pohja, joka jakaa lämmön tasaisesti. Se kestää uunissa jopa 240 asteen lämmön.

  • Takaa täydellisen paistamisen
  • Lämmön tasainen jakautuminen
  • Konepesun kestäviä
paistinpannu

Paistinpannu valintaopas

Ota nämä seuraavat asiat, kun olet valitsemassa itsellesi parasta paistinpannua. Seuraamalla näitä kohtia tulet löytämään helposti sinun käyttötarkoituksiin sopivan paistinpannun.

1. Induktioliesi vai perinteinen hella

Kun aiot ostaa paistinpannun, tarkista ensin millainen hella sinulla on. Helloja on kolmea tyyppiä sähköliesi, induktioliesi ja kaasuliesi. Sähköliesiä on Suomessa eniten. Niissä voi olla joko modernin näköinen tasainen lasipinta tai erillisiä keraamisia levyjä. Sähköliedelle sopii lähes mikä tahansa paistinpannu, kunhan sen pohja on tasainen ja se sopii kokonaan levylle.

Induktioliesiäkin alkaa olla Suomessa paljon. Paistinpannu lämpenee magneettimekanismilla ja siksi sinun täytyy hankkia paistinpannu, joka on suunniteltu nimenomaa käytettäväksi induktioliedellä. Uusista paistinpannuista lähes kaikki toimivat myös induktioliesillä. Alumiinia ja kuparia olevat paistinpannut eivät käy, jos niihin ei ole erikseen tehty induktiopohjaa. Jos paistinpannun pohjaan ei jää kiinni magneetti, sitä ei voida käyttää induktioliedellä.

Kaasuliedet ovat kohtuullisen harvinaisia Suomessa. Ne toimivat kaasun muodostamalla liekillä. Kaasuliesien etuna on, että ne valmistavat ruuan todella nopeasti. Koska lämmitys tapahtuu liekillä, ei pannun tarvitse olla tasapohjainen. Materiaalin suhteen melkein kaikki paistinannut sopivat kaasuliesille.

2. Pannun koko

Myös paistinpannun koko on tärkeä osa oikean pannun löytämistä. Tähänkin vaikuttaa eniten hella, jolla haluat tehdä ruokaa. Uudemmissa helloissa levyt ovat aina tietyn kokoisia, mutta pohdi silti minkä kokoista levyä käytät itse eniten. Vanhempien hellojen kanssa pitää olla tarkkana, koska levyt voivat olla eri kokoisia kuin modernit paistinpannut. 

28 cm on tavallisin paistinpannun halkaisija ja näissä pohjan halkaisija on yleensä noin 20 cm. 

Samoin aika, jonka vaatehöyrystin voi olla päällä, vaihtelee sen säiliön kapasiteetin mukaan. Pienemmillä höyrystimillä on käyntiaika noin 8-20 minuuttia, kun taas isommat höyrystimet voivat toimia 1-2 tuntia asetuksesta riippuen.

3. Materiaalin valinta

Tärkein osa paistinpannun valintaa on materiaali. Kun tunnet erilaiset materiaalivaihtoehdot, onnistuu tuotteen ostaminen helpommin. Tämä paistinpannun valintaopas esittelee sinulle suosituimmat paistinpannuissa käytettävät materiaalit, joista voit sitten valita suosikkisi tai sinulle parhaiten sopivan:

Pinnoitetut

Pinnoitetut paistinpannut ovat nykyajan yleispannuja, jotka sopivat melkein kaikenlaiseen ruuanlaittoon. Erityisesti niitä suositaan munapohjaisessa kokkaamisessa ja muussa valkuaisaineita paljon sisältävässä ruuanlaitossa. Riippuen pinnoitteesta näitä paistinpannuja suositellaan usein matalille lämpötiloille ja vain peruskokkaamiseen. Pinnoite on herkkää ja siksi sitä ei saa pestä hankaavilla pesuaineilla, käyttää liian kuumassa, kuten avotulella, tai naarmuttaa metallisilla keittiövälineillä. Vaikka pinnoitettua paistinpannua kohtelisi hyvin on sen käyttöikä yleensä vain muutaman vuoden.

Kiinnitä huomiota erityisesti pinnoitteen paksuuteen ja siihen montako kerrosta pinnoitetta on. Mitä paksumpi pinnoite ja mitä useampi kerros, sen parempi. Normaalisti pinnoitetuissa paistinpannuissa on 1-3 kerrosta. Vältä paistinpannuja, joiden pinnoitteissa on PFOA:ta tai PTFE:tä. 

”Non stick” -pinnoitteet ovat olleet todella suosittuja viime vuosina. Kuten nimi jo viittaakin, ruoka ei tartu pannuun vaan pinta on liukas ja näin rasvaa tarvitaan vain minimaalisesti. Lisäksi pinnoite tekee puhdistamisesta todella helppoa. Myös keraaminen pinnoite toimii usein ”non stick” -periaatteella.

Kiinnitä huomiota pinnoitetun paistinpannun pohjan materiaaliin. Osa pannuista ei sovi induktioliesille.

Hiiliteräs

Rautaa ja hiiltä paljon sisältävä hiiliteräs on suosittu paistinpannujen materiaali. Se sopii kaikille liesityypeille ja kaikenlaisen ruuanvalmistukseen. Erityisesti hiiliteräspannuja käytetään karamellisointiin ja kauniin paistopinnan luomiseen esimerkiksi kalafileille.

Hiiliteräspannujen mielenkiintoinen puoli on, että mitä enemmän kokkaat, sitä paremmaksi pannusi muuttuu. Eli älä pelkää pannun tummenemista! Hiiliteräksen tulee patinoitua, että se toimii parhaalla tavalla ruuanlaitossa.

Valurautapannut

Valurauta on sekä hyvä että huono valinta materiaaliksi. Se lämpenee hitaasti ja siksi ei sovi nopeaa ruuanlaittoa arvostaville ihmisille. Toisaalta valurauta pysyy lämpimänä pitkään pitäen ruuankin lämpimänä. Valuraudan eduksi on myös sen pitkäikäisyys. Jos perit paistinpannuja sukulaisiltasi, ovat ne luultavasti valurautaa, koska tämä materiaali todella kestää sukupolvien ylitse.

Valurauta ei mene pilalle metallisista keittiövälineistä eli se sopii kaikenlaiseen ruuanlaittoon. Lisäksi sitä voi käyttää kaikilla helloilla. Edes induktioliesi ei ole ongelma. Erityisesti valurauta sopii haudutettavien ruokien valmistukseen.

Ruostumaton teräs

Kun lähdet ostamaan uutta paistinpannua, löydät varmasti ruostumattomasta teräksestä valmistettuja tuotteita. Eikä kyse ole huonosta vaihtoehdosta. Ruostumaton teräs on suosittu materiaali ravintoloiden keittiöissä, koska se on helppo pitää puhtaana ja keskinkertaisen hyvä kaikilta puolin ruuanlaitossa. 

Jos hankit ruostumattomasta teräksestä valmistetun paistinpannun, kiinnitä huomiota sen pohjan materiaaliin. Halvimmissa vaihtoehdoissa koko pannu on samaa materiaalia, jolloin pannu ei lämpene yhtä tehokkaasti tai sovi induktioliesille. Huomioi, että pinnoittamaton teräspaistinpannu vaatii paljon rasvaa kokatessa tai ruoka palaa kiinni. 

Kuparipaistinpannu

Kuparia on käytetty paistamiseen vuosikaudet. Se on erittäin hyvin johtava metalli, joka saa aikaan tasaisen paistotuloksen. Perinteiset kuparipaistinpannut eivät sovi induktiolisille, mutta uudemmissa pannuissa on erillinen magneettinen pohja. Huomioi kuparipannua ostettaessa, että sen väri muuttuu ajan kuluessa ja se vaatii kiillotusta tasaisin väliajoin.

Pohjan materiiali

Paistinpannun valintaopas ei olisi opas laisinkaan, jos emme ottaisi puheeksi paistinpannun pohjan materiaalia. Paistinpannua valittaessa saattaa unohtua kiinnittää huomiota sen pohjaan. Paksu pohja on yleisesti ottaen aina parempi vaihtoehto. Se on kestävämpi ja lämmittää ruokaa tasaisemmin eikä palapohjaan yhtä helposti. Lisäksi lämpö varautuu pohjaan ja paksupohjaisessa paistinpannussa ruoka säilyy lämpimänä pidempään. 

Riippuen paistinpannusta pohja voi olla samaa materiaalia kuin muukin paistinpannu tai sitten hyvin johtavaa pohjamateriaalia. ”Sandwich”-pohja on yleensä hyvä vaihtoehto. Sen kupari tai alumiini keskiö johtaa hyvin lämpöä ruokaan ja tekee pannusta sopivan myös induktioliesille.

4. Erilaiset paistinpannut

Paistinpannut voidaan jakaa muutamaan erilaiseen tyyppiin. Termejä saatetaan käyttää sekaisin ja lopulta päätös on aina tuotteen valmistajalla ja myyjällä, mutta tässä yleisimpiä paistinpannuja:

Perinteiset paistinpannut

Perinteinen paistinpannu on luultavasti juuri sellainen paistinpannu, joka tulee ensimmäisenä mieleesi. Tasainen pohja ja hieman pyöreät tasaiset ylöspäin nousevat reunat sekä yksi pitkä kahva.

Lätty- ja ohukaispannu

Lätty- tai lettupannu on lättyjen paistamiseen tarkoitettu paistinpannu. Sen reunus on todella matala ja teräväkulmainen. Ohukaispannu puolestaan on monen pikkulätyn valmistukseen suunniteltu pannu. Siinä on pieniä ympyrän muotoisia syvennyksiä, joissa lättyjen valmistus onnistuu.  

Kasarit

Kasari eroaa perinteisestä paistinpannusta sillä, että siinä on korkeammat ja yleensä ”terävämmät” reunat. Kasareita ei ole pyöristetty yhtä paljoa kuin perinteisiä paistinpannuja ja ne voi jopa sekoittaa kattilaan. Mukana tulee yleensä myös kansi. 

Wokkipannut

Nimensä mukaisesti nämä pannut on suunniteltu wokin valmistamiseen. Niissä on todella pyöristetyt reunat ja pieni tasainen pohja, mitkä helpottavat wokkivihannesten heittelyä pannulla. Lisäksi materiaalina on usein korkeaakin lämpöä kestävät vaihtoehdot.

5. Hintaluokka

Viimeisenä listallamme on hinta. Paistinpannun valintaopas sopii oikeastaan minkä tahansa hintaisen paistinpannun valintaan, mutta hyvänä perusvinkkinä kannattaa muistaa, että halpa pannu vaatii varovaisempaa käyttöä ja sen käyttöikä on lyhyt. Jos ostat hyvälaatuisen kalliin paistinpannun, säästät pitkällä aikavälillä.

Halpoja pieniä paistinpannuja löytää jopa alle 20 euron hintaan, mutta nämä tuotteet eivät kestä vuotta tai kahta pidempään. Halvat paistinpannut ovat yleensä pinnoitettuja paistinpannuja. Laadukkaan paistinpannun ostoon kannattaa varata rahaa noin 70–150 euroa. Käy läpi useita tässä hintaluokassa olevia paistinpannuja ja vertaile niiden materiaaleja, käyttötarkoitusta ja muita ominaisuuksia. 

Kirjoittaja

Olen intohimoinen kodinlaite friikki. Kiinnostukseeni kuuluu erityisesti keittiön laitteet ja muu elektroniikka. Kirjoitan tätä blogia intohimolla ja käytän apunani freelancer-kirjoittajia, jotka ovat erikoistuneet elektroniikkalaitteisiin.

Scroll to Top